Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία Φυλακισμένων Νεάπολης Λασιθίου




Την Τετάρτη 6/10/10 οι κρατούμενοι των φυλακών της Νεάπολης διαμαρτυρήθηκαν για τις βάναυσες συνθήκες κράτησής τους. Στις φυλακές των «σωφρονιστών» τους μπορούν να «σωφρονιστούν» θεωρητικά 70 άτομα. Αντ’αυτού κονσερβοποιούνται 170. Στα πλαίσια της δράσης τους απαίτησαν την εισαγγελική παρέμβαση καθώς και την «αρωγή» του υπουργείου δικαιοσύνης. Αφορμή υπήρξε το γεγονός της μεταγωγής 15 νέων κρατούμενων, μέσα σε κάγκελα τα οποία , όπως προαναφέραμε, σφύζουν ασφυκτικής φιλοξενίας αφού οι πελάτες του περνούν τις νύχτες τους σε τουαλέτες, μπάνια, πατώματα.

Γυρίζοντας πίσω στις 14/4/2005 θυμόμαστε την αυτοκτονία του κρατούμενου Λογοθέτη ο οποίος κρεμάστηκε με το σεντόνι του κρεβατιού του, το οποίο έδεσε σε σωληνώσεις του καλοριφέρ σε διάδρομο των θαλάμων , μια εβδομάδα μετά από τη σύλληψή του για μικροκλοπή। Ο Λογοθέτης όντας τοξικομανής , του ήταν απαραίτητη ειδική μεταχείριση λόγω της κατάστασής του, κάτι που δεν τηρήθηκε , αφού δεν υπήρχε γιατρός। Οι συγκρατούμενοί του αρνήθηκαν να πάρουν το πρωινό τους συσσίτιο και να επιστρέψουν στα κελιά τους απαιτώντας την παρουσία εισαγγελέα και τη μόνιμη- αυτονόητη ιατρική βοήθεια.

Επιτεύγματα του “σωφρονισμού” είναι μόνο η εξαγρίωση, εξαθλίωση , ταπείνωση, αυτοκτονία, δολοφονίες υποκινητών κρατούμενων για διεκδίκηση δικαιωμάτων φυλακισμένων, υπόγειες συναλλαγές με μπάτσους (φύλακες) για την εισχώρηση ναρκωτικών ουσιών, διατήρηση μιας φυλακής φτωχών διεισδύοντας έτσι η απαίτηση του κράτους στην κοινωνία για πλουσιότερο άρα εργατικότερο εργατικό δυναμικό το οποίο θα ξεγλιστράει με λαδώματα ευκολότερα από τον παραδειγματισμό- φυλακή, ποινικοποίηση μεταναστών για τη διατήρηση φτωχότερου αυτή τη φορά άλλα εργατικότερου εργατικού δυναμικού। Αφήνοντας το κράτος να διαρρέει ο ελεύθερος τρόπος διακίνησης ναρκωτικών από μεγαλέμπορους με την αποσιώπηση και την χρήση ουσιών των μπάτσων, αυτομάτως επιβάλει και τις προϋποθέσεις διακίνησής τους (με χρηματισμό ,κάτι που ευνοεί την ανεξέλεγκτη διακύμανση της τιμής της,στήνοντας μια μικροκοινωνία με πλούσιους ευνοούμενους και φτωχούς ποινικά διωκόμενους ατομικούς χρήστες)। Παρόμοια στήνονται οι προϋποθέσεις και με την παράνομη πορνεία στο δρόμο όπου εάν δε θρέψεις τα σκυλιά του κράτους όπως αυτά ζητούν, γίνονται ακόμα πιο πιεστικά ώστε οι πόρνες να γίνουν ακόμα παραγωγικότερες αναγκασμένες από τους νταβατζήδες να δουλεύουν πια σε νόμιμα κατοχυρωμένο πορνείο με τις ίδιες να παράγουν εργασία χωρίς χαρτιά κάτι που διασφαλίζεται από την αποσιώπηση των λαδωμένων μπάτσων για τα νέα αυξημένα δεδομένα που ζητούν κράτος-παρακράτος-κεφάλαιο. Η χρηματική απόλαυση μεταξύ νταβατζήδων και μπάτσων για το νέο αυξημένο κέρδος, είναι σαφής. (Το πορνείο ως εγκατάσταση έχει εντατικότερους ρυθμούς. Ενώ ταυτόχρονα οι εκπορνευμένες χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις για χρήμα, ωράρια ,ασφάλιση, έλεγχο της σωματικής τους μεταχείρισης).

Παραδειγματισμός και εκφοβισμός είναι η καταδίκη των «προϊόντων » της ίδιας της κοινωνίας.
Καταδίκη υφίσταται όποιος βίασε ή σκότωσε για πλάκα , καταδίκη για δολοφονία και εκείνος που με βία απάντησε σε κατακτητή (τον οποίο δεν βάφτισαν δολοφόνο ) ।Ποινικοποίηση με προσαγωγές όλων ανεξαιρέτως που στηρίζουν την προπαγάνδα στο δρόμο, με την καταστολή να στριμώχνει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, αποδεχόμενοι σιγά σιγά την έννοια του δρόμου σαν κάτι μη δημόσιο και από το κράτος μόνο οικειοποιήσιμο .

Ποινικοποίηση ενός κοινωνικού ληστή που μοιράζει το ρευστό του πλούσιου ή το χρησιμοποιεί για τον εαυτό του λόγω πραγματικής ανάγκης(πράττοντας έτσι μόνο στην ανώτερη τάξη), κάλυψη όμως της ασυδοσίας του πλούσιου, που του καλύπτουν τις μίζες τα πιόνια της δικαιοσύνης που λάδωσε ή ήταν ένας απ’αυτά.
Η εμπέδωση ενός παραδειγματισμού στη φυλακή δεν χρειάζεται ισόβια για να πάρει σάρκα και οστά, άρα μιλάμε για την ανάγκη διατήρησης ισχυρού κοινωνικού εκφοβισμού। Έχοντας χτίσει και θεμελιώσει η κοινωνία μια συγκεκριμένη αστική ηθική ως αυθεντία , με βάση αυτήν σε τιμωρεί με δικιά της φυλακή, αντί να σε εξορίσει . Άρα διασπείρει την ηθική της διεκδικώντας τα εδάφη.

Πάνω σ’αυτές τις τσακισμένες υποβόσκουσες βάσεις συζητούσε το 2008 η τοπική εξουσία τη δημιουργία νέων φυλακών στη Νεάπολη, όλο ένταση για την καθυστέρησή της..

‘’Σε ανοιχτή συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου και Εκπροσώπων των τοπικών Συλλόγων και Φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες 25-3-08 στη Νεάπολη συζητήθηκε το θέμα της απαράδεχτης καθυστέρησης της έναρξης του έργου των νέων Φυλακών στη θέση Κουρούνες Νεάπολης
Συμμετείχαν: Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης,
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης,
Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Χανιωτάκη και κ. Μανόλης Γαρεφαλάκης,
Εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων Εξωτερικής και Εσωτερικής Φρουράς των Φυλακών Νεάπολης,
Εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων.’’

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ


antiMATer

1 σχόλιο:

  1. κανεις δεν ειπε πως εχεις αδικο,εχεις την δυναμη του λογου..χρησιμοποιησε την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή