Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ 1
ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ 1…. ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙ’ΑΧΡΕΙΟΥΣ


Δε γνωρίζουμε τον ακριβή χώρο που απαιτείται για την ανάλυση της διαδικασίας υποτίμησης του ελαιολάδου από τον πρόεδρο της χρεοκοπημένης Ένωσης συνεταιρισμών ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΚΟΝΔΙΟ αλλά και τη συμμορία του, επομένως θα την ορίζουμε με αριθμούς για να δηλώνουμε τη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση του ελαιολάδου από αυτή την τακτική, με τη δημιουργία (επιτέλους) ομάδας παραγωγών στη σητεία και με τη δράση του αγροτικού συλλόγου που με την επάνοδό του φαίνεται έτοιμος να συγκρουστεί με το μαφιόζο της ένωσης και τους χαφιέδες του, καθώς κανένα κομματικό συμφέρον ή ΄΄γραμμή΄΄ δε φαίνεται να βάζει τη θηλιά στο σύλλογο(ευελπιστούμε να σας γίνει επιτακτική ανάγκη αυτή η στάση) . Ταυτόχρονα κάποια από τα σκυλιά του Βακόνδιου έχουν διαρρεύσει πολλές από τις στρατηγικές του. Έτσι δεν ξεπουλιούνται όλα τα σκλαβάκια όταν τρέμει ο θρόνος του αφεντικού?

Ας πούμε τώρα συγκεκριμένα για ‘κείνους που η μαλθακότητά τους αγγίζει πλέον και το διακανονισμό της ΄΄μίζας΄΄, παρασιτώντας σε ό, τι αρνείσαι:

• Ο Βακόνδιος υπήρξε διευθυντής της ένωσης από το 1982 με μία μικρή παύση κατά την τριετία της διακυβέρνησης του Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 90’. Αυτή η αδιάκοπη κατοχή της θέσης του επαναφορτιζόταν όλα τα χρόνια από το βουλευτή του Πασόκ Μιχάλη Καρχιμάκη ο οποίος μοίραζε ψηφοδέλτια υπέρ του.

• Όποιος είχει φέρει αντίρρηση στο παρελθόν για το καθεστώς ΄΄Βακόνδιος΄΄, εκδιώχθηκε ή στην καλύτερη απειλήθηκε τηλεφωνικά.

• Η κομματική του αλληλεγγύη με το Πασόκ τακτοποιούσε ακόμα και τις ψηφοφορίες: Μέσω του Πασόκ διασφάλιζε σε συγγενικά πρόσωπα των ψηφοφόρων(αντιπροσώπων κάθε συνεταιρισμού), διορισμούς ακόμα και με ολιγόμηνες συμβάσεις.

• Εξυπηρετώντας ο Βακόνδιος και η κλίκα του τις ορέξεις τους , μετατράπηκε η Ένωση σε κατασκευαστή υπηκόων του Πασόκ, δρομολογημένους για τις κάλπες ΚΑΙ του διευθυντή της Ένωσης ΚΑΙ του ίδιου του Πασόκ.

• Δεν ξεχνούμε την απαίτηση του βουλευτή Καρχιμάκη να αγοραστούν από την Ένωση σητείας κάποιοι δεκάδες τόνοι λαδιού της Ιεράπετρας πού ξέμειναν απούλητοι ώστε να ΄΄σπρωχτούν΄΄ από τη σητεία με την ταμπέλα….. ΄΄ΠΟΠ Σητείας΄΄. Κι έτσι βεβαίως λύθηκε και το ψηφολαγνικό που απασχολούσε τον Καρχιμάκη για τους αγρότες της Ιεράπετρας εκείνη την εποχή.

• Μεγάλα λόγια φλόμωναν τους πάντες με διάφορα προμοταρίσματα του λαδιού στην Ιαπωνία με σπόνσορα τον Κεφαλογιάννη και τις πολυεθνικές. Μεγάλα λόγια για ΄΄ζόρικα τρεχάματα΄΄ για πάρτη του ελαιολάδου σε εκθέσεις στο εξωτερικό ξοδεύοντας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μεγάλα λόγια για την σποραδική τυποποίηση του λαδιού με τη μορφή ξεροκόμματου. Μετά από τις ΄΄αγωνιώδεις προσπάθειες και την ταλαιπωρεία΄΄, ποιο είναι το αποτέλεσμα? Οι στενές σχέσεις με τους ιδιώτες φυσικά. Όλες οι συμφωνίες για το ντιλ του λαδιού γινόταν από το Βακόνδιο και τον πρώην διευθυντή Χλουβεράκη μεθοδικά και μυστικά. ΄΄Μίζες΄΄ , συμφωνίες με εμπόρους και ξεπούλημα του προϊόντος τις ΄΄καλές΄΄ εποχές, ήταν οι αβάντες για τις περιουσίες όλης αυτής της αληταρίας στην Αθήνα. Καταφτάνει εισαγγελέας και για τους δυο(αν και εχθρικοί σ' αυτά τα μέσα). Δε μπορεί..

• Αγοράζοντας στο παρελθόν τα λαμόγια της Ένωσης υπερβολικές ποσότητες από εταιρείες γεωργικών εφοδίων, λάμβαναν τα ανάλογα δωράκια, (ταξίδια, ρευστό κλπ). Την απόλαυση δέχθηκε απλόχερα και ο τότε υπάλληλος της Ένωσης και νυν διευθυντής Μπελιμπασάκης. Ο πρώην διευθηντής Χλουβεράκης παρέλαβε σε βάρος της Ένωσης μια δυσθεώρητη ποσότητα λιπασμάτων το 2008, τα οποία έμειναν απούλητα για δύο χρόνια ώσπου τα πούλησαν σε εξευτελιστική τιμή μιας και η ποιότητά τους πλέον είχε αλλοιωθεί σημαντικά. Ίδια τακτική ακολούθησαν και για το σούπερ μάρκετ της Ένωσης τροφοδοτώντας το με υπέρογκες ποσότητες οι οποίες φυσικά κατέληγαν στις αποθήκες. Επ ουδενί να μοιραστούν αυτά στο προσωπικό ή σε φτωχούς. Η κομπίνα να σκεπαστεί πάνω απ’ όλα. Εφαλτήριο έγιναν προφανώς όλα αυτά για το λουκέτο που μπήκε εν τέλει στο σούπερ μάρκετ της Ένωσης με αποτέλεσμα την εισχώρηση και του δεύτερου σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη στη Σητεία. Ο σαθρός τύπος Βακόνδιος πετάει κι αυτός το γνωστό ταραμά στην κατσίκα περί κρίσης που ΄΄βουλιάζει΄΄ έτσι κι αλλιώς ό, τι βρεθεί στο διάβα της υπονοώντας ότι ο ίδιος στάθηκε πολύ συνεπής στη διαχείριση των οικονομικών της Ένωσης… (υστερικά γέλια)..

• Ο άλλος γραβατάκιας πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς , έτσι, ΄΄ανιδιοτελής΄΄ λάτρης του πολυπόθητου αγαθού της Κρήτης κι αυτός, ανακοινώνει με το συνάδελφό του Βακόνδιο λίγο πριν την ελαιοκομική περίοδο μια τριτοκοσμική τιμή για το λάδι. Με ένα θέατρο ηττοπάθειας από πλευράς τους λοιπόν, καθηλώνουν το ηθικό των αγροτών ενώ στη διάρκεια της ελαιοκομικής τους ανακοινώνουν θριαμβευτικά το επίτευγμά τους που είναι η αύξηση τελικά της τιμής κατά 0,10-0,20 λεπτά.

• Ο Βακόνδιος ως πρώην υπάλληλος στον ΟΤΕ, πλάσαρε ένα ΄΄πακέτο΄΄ για κινητά τηλέφωνα, γεμίζοντας με συσκευές τους υπαλλήλους της Ένωσης, τους συγγενείς τους, φίλους φίλων κ.ο.κ . Η χρηματική απολαβή για την εξυπηρέτηση στον ΟΤΕ είναι δεδομένη. Όταν ξαφνικά κάποιοι κάτοχοι δε μπορούσαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, δημιουργήθηκε ένα λογιστικό χάος. Από πού αποπληρώθηκαν οι λογαριασμοί?

• Άλλη μια δραστηριότητα του Βακόνδιου, ΄΄άξια΄΄ δολοπλοκία, ήταν η πώληση ασφαλειών της αγροτικής ασφαλιστικής. Οι αγοραστές λάμβαναν αποδείξεις από την Ένωση , όμως αυτή δεν τα απέδιδε στην αγροτική ασφαλιστική..

• Δεν κάνει διόλου εντύπωση επίσης το γεγονός ότι ο Βακόνδιος στην προσπάθειά του να διορίσει την κόρη του στην Αγροτική τράπεζα (στην οποία τράπεζα διακινούσε το κεφάλαιο και τα δάνεια της Ένωσης), μετέφερε όλο το ΄΄ρευστό΄΄ από ‘κει, καταθέτοντάς το στην τράπεζα ΄΄Πειραιώς΄΄ αφού η αγροτική δεν δέχτηκε την αίτηση για διορισμό της κορούλας. Τα ΄΄παιδιά΄΄ στην ΄΄Πειραιώς΄΄ μην ξεχνάμε ότι ερεθίζονται ΄΄αναπάντεχα΄΄ στο ΄΄λάδωμα΄΄ κι έτσι ο διορισμός σκόραρε αμέσως. Μπορεί να υλοποιήθηκε η επιθυμία, όμως η τράπεζα δεν κάνει όρκους αγάπης για πάντα και με κανένα.. πόσο μάλλον η Πειραιώς : Μετά από 2-3 μήνες του έκοψαν κάθε πίστωση.. . (Η Αγροτική τουλάχιστον στηρίζει σε κάποιο βαθμό περισσότερο τους συνεταιρισμούς). Τα συμπεράσματα δικά σας..

• Στην πράξη το σινάφι έχει το ρόλο του γραφειοκράτη που ασχολείται με τυπικές διαδικασίες που αφορούν τους αγρότες κι αυτές επ’ αμοιβή.

• Ο νέος διευθυντής της Ένωσης είναι ο Μπελιμπασάκης ενώ ο αμέσως προηγούμενός του Αβρονιδάκης, έφυγε προφασιζόμενος τη σύνταξη. Μάλλον ήταν πολλά κιλά η λάσπη που αντίκρισε.. . Ο Μπελιμπασάκης όπως είπαμε παραπάνω ήταν υπάλληλος στην Ένωση και ήταν αρμόδιος για τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, εξού και η κομπίνα με αυτά. Ο ίδιος είναι επίσης στέλεχος του Πατεράκη. Έχει ΄΄σκάσει΄΄ με ιδέες λέγοντας πως θέλει σύμπραξη με ΄΄ξένα΄΄ στελέχη.. . Μια ιδέα με πρωταγωνιστές μεγαλογαιοκτήμονες…. . Κάτι σαν ελιτίστικη ομάδα παραγωγών. Άλλες συμφωνίες κλείνονται όταν έχεις απαρτία 10 ατόμων με 150 τόνους λάδι κι αλλιώς διαχειρίζεσαι 50 άτομα που παράγουν 40….. και αλλιώς διακανονίζεις.

• Να θυμηθούμε ακόμα σε τι μοίρα αφήνουν τα στελέχη της Ένωσης το ελαιόλαδο όταν καταφτάνει στην Ιταλία και στην Ισπανία , ΧΥΜΑ φυσικά: Το σητειακό ελαιόλαδο εμφιαλώνεται με εκείνο της νέας χώρας κι όλο αυτό με τη δικιά της ταμπέλα. Αυτομάτως ανεβάζει την ποιότητα της νέας φίρμας που η ίδια δεν προωθεί καν εξαιρετικό ελαιόλαδο. Η υποτίμηση σε όλους τους τομείς φυσικά γέρνει προς το μέρος μας. Σε άλλη περίπτωση, γίνεται η ίδια μίξη, όμως τώρα βαφτίζεται σητειακό με ΠΟΠ Σητείας και στρέφεται εναντίον του αφού έχει αλλοιωθεί η ποιότητά του λόγω του άλλου λαδιού.

Συμπερασματικά, η Ένωση μουχλιάζει ξανά στη μπόχα των κομμάτων και των συμφερόντων κάθε βεληνεκούς. Πιο απλά, η new generation πασόκ της Σητείας ΄΄δεν αγγίζει Ένωση΄΄ γιατί πολύ απλά είναι δικό της μαγαζί ξανά.

ΕΜΠΟΡΙΟ Ο ΦΟΒΟΣ

Το ελαιόλαδο σητείας, ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας προϊόν αφού μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίζει την αυτάρκεια στους κατοίκους της, είτε στους ΄΄μικρούς΄΄ ιδιοκτήτες γης , είτε προφανώς στους μεγαλογαιοκτήμονες. Ένας φτωχός κάτοικος είχε τη δυνατότητα παραγωγής λαδιού για προσωπική χρήση.(Το να κρίνουμε ειδικά στη σημερινή γενικευμένη επίθεση το φεουδαρχικό χαρακτήρα ιδιοκτητών γης μιλώντας για δίκαια μοιράσματα και αλληλοβοήθεια είναι τουλάχιστον αφελές αφού συρρικνώνονται ακόμα και τα ίδια τα αφεντικά από το οικονομικό σύστημα που τους έθρεφε.)

Σχεδόν ο κάθε κάτοικος έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του κάποιο μερίδιο τέτοιας γης , που ανεξάρτητα από το μέγεθός του, ήταν σίγουρα ευεργετικότερο για τον κληροδότη του μέχρι που μπούκαραν οι υποτιμητές του λαδιού, σαπίζοντας μέσα σε ακατάστατα από την οκνηρία τους, γραφεία . Τώρα, η ένδοξη φήμη του ελαιολάδου δε μπορεί παρά να ισχύει μόνο θεωρητικά για τους καλλιεργητές του και στην πράξη για τους διακινητές του.

Η αποδοχή ετούτης της ήττας είναι κάτι που εκτός των άλλων έχει ριζώσει ιδεολογικά αφού η χειρονακτική εργασία δε συνάδει με το life style (η καθιστική ζωή συνδυάστηκε με τη μόρφωση και κατ’ επέκταση με το νοητικό επίπεδο, την καθεστωτική εκπαίδευση). Η καθιέρωση του ΄΄πληρώνω΄΄ π.χ. την διαφημιζόμενη από μεγαλοαλυσίδα ΄΄χωριάτικη΄΄ φέτα, είναι η ασφάλεια, η ΄΄βολή΄΄ η οποία σ’ απαλλάσσει από το να την παράξεις ιδίως τώρα που οι ΄΄μη χωριάτικες΄΄ αποκαλύφθηκαν ως μεταλλαγμένες. Στη θωρακισμένη μητρόπολη η ΄΄επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες΄΄ σερβίρεται έτοιμη στα καταστήματα ώστε να μη γίνει ποτέ αναγκαία η απομάκρυνσή σου από αυτήν.(Η μητρόπολη εμπεριέχει επαγγέλματα ζωτικής σημασίας για το νεοφιλελευθερισμό του κεφαλαίου).
Γιαγιάδες και παππούδες μοστράρωνται να ενισχύσουν το ΄΄αναμφιβόλου΄΄ ποιότητας εργοστασιακό προϊόν στην t.v. αφού και ‘σύ αυτό περιμένεις να δεις μετά από τον καταιγισμό μηνυμάτων που προειδοποιούν πως ο καρκίνος ΄΄θερίζει΄΄ μ’ αυτά που τρως, πίνεις κι αναπνέεις. .(Βλέπουμε ήδη μπροστά μας τον τεχνοκράτη εργοστασιάρχη να διατάζει τον εργάτη για την αντιδεοντολογική αλχημεία ενώ η γιαγιά επιστρέφει σπίτι της μετά τη συμμετοχή στη διαφήμιση).

Ανθρώπινες δραστηριότητες πλάι στη φύση, προβάλλονται τώρα συνδυαστικά με γέρους ανθρώπους ως ΄΄οι αγράμματοι΄΄ αλλά στοργικοί απέναντί σου, που η εργασία τους ανήκει στο παρελθόν και θα βρίσκονται πάντα εκεί για ‘σένα…. για να τρέφεσαι εσύ ΄΄σωστά΄΄ εξ’ αποστάσεως. Άρα η μόρφωση κουμπώνει με το γραφείο, η φύση στις γκαλερί στις διακοπές και στην ταπετσαρία, το ειλικρινές χάδι της γιαγιάς γίνεται νεοχιπισμός, το ίδιο χάδι της απεικονίζει την ΄΄ευγενική΄΄ ακατέργαστη τροφή που σου πρόσφερε, η στοργικότητα της γιαγιάς ανακαλείται στην αποξένωση της μητρόπολης όπου με την αυθυποβολή της ανάμνησής σου γι’ αυτήν (μέσω του προϊόντος), επουλώνονται οι ΄΄απάνθρωπες΄΄ πληγές που ανοίγει ο καπιταλισμός όταν εκτίθεται με ΄΄τιγκάρισμα΄΄ των προϊόντων σε χημικές ουσίες. Αυτοκαταστρέφεται και αναστηλώνεται από τις σάρκες του κατευνάζοντας τον πανικό, ανακαλύπτοντας ουμανιστικά αναλγητικά, για το λυσσαλέο, πληγωμένο ψυχισμό που δημιούργησε και ΄΄ίσως΄΄ πρόδωσε . Το ένστικτο του φόβου που διασπείρει, κουρνιάζει σε δικούς του σεχταρισμένους εναλλακτισμούς, ομοιοπαθητικά, φιλανθρωπικές οργανώσεις, στη χορτοφαγία, σε διαλογισμούς, ομαδικές θεραπείες, στη διαχείριση θυμού αντί τη δικαίωσή του, στον απρόσωπο πρωτογονιστικό ερωτισμό δηλαδή επιτηδευμένο ελευθεριασμό, σε υπερβολική φυσιολατρία (με μορφή απωθημένου) και λέμε ΄΄υπερβολική΄΄ αφού ο σωματικός κόπος που απαιτεί η φύση, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των ανθρώπων της μεγαλούπολης, λόγω της σπασμωδικής και εικονικής επαφής μαζί της.. .

Λογισμική ΄΄ανθρώπινη΄΄ βοήθεια κι όχι θεραπεία σερβίρει ο καπιταλισμός, ΄΄ζεστή΄΄ όσο ζεστή είναι η φύση και το χωριό.. . Στο ένα πρόσωπο του καπιταλισμού ο πόλεμος της βιοτεχνολογίας, στο άλλο η ΄΄βιολογική΄΄ του άμυνα για τις αναποδιές του… : Μία ΄΄δικαιολογημένη΄΄ εν τέλει ακριβοπληρωμένη από τους αγοραστές άμυνα που δεν είναι προσεγγίσιμη από τα κατώτερα στρώματα , όμως σε κάθε περίπτωση, τα βιολογικά προϊόντα ΄΄ποντάρουν΄΄ στη βεβαιότητα και αυθαιρετούν σε επίπεδα ποιότητας.. .Ύψιστο λάφυρο ΄΄των αγορών΄΄ μέσω των ΄΄υπηρεσιών΄΄ αυτών, είναι η επαναφόρτιση της παραγωγικότητας του ατόμου στη μητρόπολη πάντα.. .Στον πολυεπίπεδο εκφυλισμό της ζωής, αυτή η καταστολή συνιστά μία από τις πτυχές που μεταλλάσουν τον ίδιο τον πολιτισμό των ΄΄καινούριων΄΄ ανθρώπων.

Ας μην είναι ένστικτο η πόλη και ουτοπία αναψυχής η φύση..

Δεν κάνουν όμως πάντα οι καταστάσεις τους ανθρώπους. Όταν συμβεί το αντίστροφο, τότε αρχίζει η δράση. Σε χαλεπούς καιρούς, η επιστροφή στην αρχέγονη εργασία είναι σχεδόν κανόνας, όπως και η σύγκρουση με όσους την εξευτελίζουν..

antiMATer
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ…


4 σχόλια:

 1. Επιτέλους, ας τα πει κάποιος όλα αυτά, που χρόνια ψιθυρίζονται και κανείς δεν τα λέει ανοιχτά. Να πετάξουμε τώρα τα λαμόγια από την ένωση, τους απατεώνες που τόσα χρόνια μας βγάζουν στην κυριολεξία το λάδι. Εκμεταλλεύονται τον κόπο όλων των αγροτών της επαρχίας, εξευτελίζουν το προϊόν μας και μας πουλάν φούμαρα.
  Πως μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει ιδέα από αγροτικά, από ελιές και από αμπέλια να κάνει τον καπετάνιο στον γεωργικό συνεταιρισμό?
  Οι άχρηστοι να πάνε στα σπίτια τους, οι κλέφτες στη στρούγκα και οι αγρότες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γράφετε στο blog σας εδώ και καιρό για διάφορους πολίτες και ομάδες της Σητείας, κρυμμένος/η πίσω από την ανωνυμία του διαδυκτίου, τι εύκολο να είσαι κρυμμένος σπιλώνοντας ανθρώπους, επαγγελματικές διαδρομές, αν νομίζεις ότι κάτι θα αλλάξεις κρυμμένος/η πίσω από μια οθόνη είσαι πολύ γελασμένος/η γραφικός Δον Κιχώτης κι εσύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αρχικά, σπιλωμένοι είναι οι αγρότες εξαιτίας των λαμόγιων που προασπίζεις.Εφόσον λοιπόν παραδέχεσαι ότι υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει μην κάνεις μαθήματα ηθικής για τον τρόπο με τον οποίο προπαγανδίζει το blog γιατί εκτίθεσαι μιλώντας και εσύ ανώνυμα. Απαντήστε μια φορά τοποθετούμενοι πολιτικά. Υποστηρίξτε ή αρνηθείτε συγκεκριμένα για τα θέματα που προπαγανδίζονται στο blog. Διαψεύστε και μην εναποθέτετε ευθύνες στην ανώνυμη διαδικασία δημοσίευσης.
  Γιατί, μέχρι τώρα βλέπουμε και τα ραδιόφωνα, τα έντυπα και τις επαρχιακές σας φυλλάδες πως από το πρωί μέχρι το βράδυ γλύφουν την εκάστοτε εξουσία αν και μιλάτε επώνυμα. Γραφικά είναι τα σκυλιά που έχουν βγάλει ρίζες στα κωλογραφεία τους, εξαθλιώνοντας τους αγρότες.
  Προφανώς σ'αρέσει να βλέπεις φυτεμένα παντού όλα αυτά τα καθάρματα που λογοκρίνει. Και αφού πιστεύεις ότι δε θα αλλάξει τίποτα το blog μιλώντας ανώνυμα, εσύ γιατί αγχώνεσαι???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εσύ που προασπίζεις αυτούς τους <> γιατί δε λες ποιός είσαι?Μήπως σε θίγει κάπως? ε, ζουζούνι? Γράφοντας το σχόλιο σου ήσουν κρυμμένος/η, μπροστά η πίσω από μια παρόμια οθόνη? Τελικά απο όλα τα blogs αυτό είναι όλα τα λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή