Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΩΣ ΦΤΗΝΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



Επιστολή:http//www.radiolasithi.gr/news/agrotika/1389-epistoli-karximaki-gia-pop-elaiolado-siteias-ston-proedro-tis-eass-

Ο βουλευτής Καρχιμάκης έστειλε την παραπάνω επιστολή στον αλληλέγγυό του, πρόεδρο Ένωσης συνεταιρισμών Σητείας Βακόνδιο.

Τέτοιου είδους επιστολές για μας είναι επουλωτικά μπαλώματα μπροστά όχι απλά σε μια υποτιθέμενη επαναφορά της Ένωσης συνεταιρισμών στις καλύτερες από τώρα εποχές της, αλλά ενώπιον της πρότασής μας για σφαιρική αναδιάρθρωση του ελαιολάδου και την αποδέσμευσή του από την κεφαλαιακή κυριαρχία .

Στη διάρκεια κλιμακωτής επιβολής της κρίσης, ο βουλευτής ουσιαστικά άφησε λίγο ακόμα λάσκα το λουρί των αγροτών με μια ΄΄διαταγή΄΄ για τυποποίηση του λαδιού αποκλειστικά στον τόπο προέλευσης, κάτι το οποίο θυμήθηκε αφότου έφτασαν οι δικοί του την ένωση στην απόλυτη χρεοκοπία . Αν τώρα προβάλει τέτοιες δυνατότητες,τότε ποιος ήταν ο ρόλος του ίδιου πριν την κρίση, την εποχή του ΄΄βαθέως΄΄ Πασόκ όπως γουστάρει να το αποκαλεί ο λαός?Θα εξηγήσουμε όμως παρακάτω προς τι η ξαφνική ευαισθησία με τα ''λάδια''..

Η λεγάμενη επιστολή αναθέτει το ντιλ του λαδιού σε κάποιο μελλοντικό του φρουρό εμπιστοσύνης. Μετά από τη χρονοβόρα σιωπή του βουλευτή (όχι πως μας έλλειψε), η ευαισθησία του στράφηκε στην τροποποίηση της τυποποίησης και όχι στην εσχάτη των περιπτώσεων, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του προϊόντος. Για την απουσία εξ’ ολοκλήρου τυποποίησης του λαδιού από την Ένωση θα ‘χει έτοιμες απαντήσεις σε τιμές ευκαιρίας όπως και το χορτάτο του σκλαβάκι ο Βακόνδιος.

Μια πιθανή ανυποχώρητη στάση των διακινητών απέναντι στους εμπόρους θα αποτελούσε έστω μια ρεφορμιστική αλλά σχετικά ΄΄δυναμική΄΄ επιβολή σε επίπεδα αγοράς. Όμως ούτε καν αυτό..

Εξαθλίωσαν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας που όφειλε να θέτει τους δικούς του όρους, του ‘ναντίον ξεπουλιέται με ευκολία ηλιέλαιου . Αυτή η πληροφορία είναι μία αφιλτράριστη γενικολογία: Όταν μιλάμε για υποτίμηση του ελαιολάδου, δεν αναφερόμαστε στην χαμηλή του πώληση από τους διακινητές , αλλά αντίθετα, για την υποτίμηση των αγροτών κλέβοντας την υπεραξία τους από τις συμφωνίες ξεπουλήματος… Πιο απλά, το ελαιόλαδο πουλιέται σχετικά ακριβά, όμως μερίδιο του κέρδους μπαίνει στις τσέπες των αφεντικών κι αυτά με μια διαρκή δυσαναλογία του χρόνου παραγωγικότητάς των αγροτών και της αξίας της.

Ο κάθε έμπορος, λειτουργεί μέσα στη ζούγκλα προσπαθώντας να υπερισχύσει σε ένα καπιταλιστικό χάος, άρα είναι δεδομένη η σκληρή του διαπραγμάτευση με τα καθάρματα των συνεταιρισμών. Εννοούμε ότι ο έμπορος κάνει τη δουλειά του, όμως τη διαχειρίζεται όπως τον ΄΄μάθεις΄΄ . Οι αντιστάσεις επομένως προς τους ΄΄κακούς΄΄ εμπόρους είναι εικονικές αφού ο Βακόνδιος και οι συμμορίτες του δείχνουν να ξεσκονίζουν τον πλούτο τους στις πλάτες της Ένωσης. (Αναλυτικά τεκμηριώνεται η ΄΄μη φτώχια΄΄ τους στο κείμενο-αφιέρωμα με όνομα ΄΄Ελαιόλαδο Βακόνδιος 1΄΄).
Όσο για τις ΄΄προσπάθειες΄΄ προώθησης του λαδιού από μεριάς τους, πιθανότατα υπάρχει και προσωπική καρτέλα εξαπάτησης αγροτών.

Δε προξενεί εντύπωση ή βαθιές συγκινήσεις η επιστολή του βουλευτή, διότι ήταν προβλέψιμη μια απόπειρα, εκούσιας καταστολής των αγροτών, μιας ταπεινωτικής επαναφόρτισής τους..

Η δράση ανεξαρτητοποίησης του ελαιολάδου από σητειακούς αγρότες, έχει κινητοποιήσει τα αφεντικά σε μία προσπάθεια αποτροπής μιας μαζικότερης συσπείρωσής τους..


Διεκδικούμε ό, τι μας ανήκει, ή τίποτα..
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες

antiMATer

1 σχόλιο:

  1. Ο κ.Καρχιδάκης διορίστηκε στο Υπουργείο Μεταφορών!!
    Να τον χαίρεστε!
    http://olympiada.files.wordpress.com/2011/03/0-24685300-1300654496.jpg
    Έτσι, για να μην ξεχνάμε:
    -τον επιβήτορα της Λιάνη
    -τον κουμπάρο του υπόδικου Πέτρου
    -τον άνθρωπο που με το χρηματιστήριο αγόρασε βίλα στο Ψυχικό και σπίτι στη Σητεία
    -τον άνθρωπο που έστειλε το Μακρυγιαλό στην Ιεράπετρα και διέλυσε την πατρίδα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή