Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΣΗΤΕΙΑΚΟ


Γεια σας,

έχω να σας καταγγείλω τα εξής:
- αυτές τις μέρες έχουν μαζευτεί κάθε είδους χωματουργικά μηχανήματα σε απόσταση λιγότερη από 50μέτρα από τις φωλιές 3-4 οικογενειών Falco eleonora (βαρβάκια) στον ΑΝΑΛΟΥΚΑ ΣΗΤΕΙΑΣ.
- Σε έκταση 90 στρεμμάτων ετοιμάζονται να κατασκευάσουν ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.
- Η περιοχή είναι Natura 2000 προστατευμένη υποτίθεται και παρ΄όλ' αυτά δόθηκε χαρτί από τη δασική υπηρεσία αποχαρακτηρισμού της εν λόγω έκτασης, καθαρά δασικής περιοχής, δηλαδή χωρίς να είχε ποτέ καλλιεργηθεί. Ιδιοκτήτες γειτονικών κτημάτων, προσπαθούν χρόνια τώρα να αποχαρακτηρίσουν τα χωράφια τους και δεν τα καταφέρνουν (λάβετε υπόψιν ότι εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών των παραπονούμενων).
- Είμαι αγρότης της περιοχής αυτής και παρατηρώ αυτά τα εκπληκτικά πουλιά που εφορμούν από τις φωλιές τους, κηνυγούν φίδια και ποντίκια, και μάλιστα όταν ποτίζω το χωράφι μου, κάθομαι ήσυχα για να μπορέσουν να έρθουν να πιούν νερό ή να κυνηγησουν κανένα φίδι.
- Ο κύριος αυτός που κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλ. να αποχαρακτηρίσει αυτά τα 90 στρέμματα, να "κατεβάσει" κυριολεκτικά το βουνό για να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για "πράσινη" ανάπτυξη λέγεται Λευτέρης Πετράκης, μέλος της γνωστής οικογενείας Πετράκη, με αδελφό πρώην δήμαρχο. Αυτή η οικογένεια δεν έχει δισταγμούς, κρύβεται πίσω από τους πολιτικούς της φίλους, είναι θιασώτες της "πράσινης" ανάπτυξης, και μάλιστα πρόσφατα οργάνωσαν conference με επιστήμονες (στην πραγματικότητα ήταν στελέχη μεγάλων εταιρειών ενέργειας), προκειμένουν να δικτυωθούν καλά στους νέους τους σκοπούς.

Με συγχωρείτε που κρατώ την ανωνυμία μου, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να τα βάλω με τους νονούς της περιοχής.

Με εκτίμηση
Μαύρη σημαία

2 σχόλια:

  1. να φύγουν όλα τα παράσιτα από τη Σητεία, και οι Κουρουπάκηδες και οι Πατεράκηδες, Πλακιωτάκηδες, Πετράκης και σία. Στα τσακίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανόλης Νικολαΐδης7 Οκτωβρίου 2010 στις 5:13 π.μ.

    Μαυρη σημαία σε ενημερώνω:

    1. η συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με τις χρήσεις γης του Δήμου Ιτάνου δεν είναι περιοχή προστατευόμενη από το Natura αλλά έχει χαρακτηριστεί ως "χώρος προστασίας άγριας ζωής" και σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    2. η διεύθυνση δασών δεν είναι η αρμόδια για να κρίνει αν κάποια έκταση είναι Natura ή όχι αλλά χαρακτηρίζει τη γη ως Δασική, Χορτολιβαδική, Γεωργική Γη ή μή υπαγόμενη στις διατάξεις της και το βασικό που κάνει τη γη οικοδομήσιμη ή όχι είναι ο χαρακτηρισμός της ως δημόσια ή ιδιωτική. ουσιαστικά ο ρόλος της διεύθυνσης δασών είναι να προστατεύει από τους καταπατητές τη δημόσια γη. όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεις η έκταση ήταν δημόσια αλλά παραχωρήθηκε πριν πάνω από μισό αιώνα στο ταμείο εφέδρων αξιωματικών και αυτό με τη σειρά του την πούλησε σε ιδιώτες. Άρα από τους τίτλους ιδιοκτησίας προκύπτει ότι δεν είναι δημόσια γη. Όσον αφορά το καλιεργήσιμο ή όχι της έκτασης έχεις δίκιο: δεν είχε καλιεργηθεί ποτέ. Αυτό την κάνει χορτολοβαδική και όχι αγροτική, όμως το γεγονός ότι είναι ιδιωτική και όχι δημόσια την κάνει οικοδομήσιμη.

    3. το γεγονός ότι κάποιοι δε μπορούν να πάρουν χαρακτηρισμό ευνοηκό για την περιουσία τους από τη διεύθυνση δασών σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας. Ισχυρός τίτλος γι' αυτή την περίπτωση δεν είναι η χρησικτησία αλλά συμβόλαιο τουλάχιστο του 1935 που περιγράφει και αναφέρει όλη την έκταση, όλα τα στρέματα της ιδιοκτησίας. Έχε υπόψη σου ότι η διεύθυνση δασών αναφέρεται σε αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά τον πόλεμο του '40 και δείχνουν τις καλιεργούμενες εκτάσεις.

    Σ' ευχαριστώ

    Μανόλης Νικολαΐδης
    Πολιτικός Μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή