Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΦΙΛΕΤΑ ΣΕ ΛΑΣΙΘΙ- ΣΑΧΑΡΑ




ΑΓΡΟΤΕΣ VS ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μιλούμε για τους τοπικούς κρατούντες που προωθούν μεγάλα ηλιοθερμικά πάρκα, φωτοβολταικά, επωφελούμενοι οι ίδιοι ως μεσάζοντες (κι όχι μόνο),για τις οικονομικές πολιτικές που επιδιώκουν οι ιδιώτες-απεσταλμένοι, καιροσκόποι του χρέους.

Έπειτα από την κρατικοποίηση των χρεών, κι ενώ οι δανειστές μας δεν υπήρχε ούτως ή άλλως περίπτωση να ικανοποιηθούν πρακτικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, παραχωρούν τον απόλυτο έλεγχο στους ιδιώτες, τις ευκαιριακές εταιρείες, ώστε να αξιοποιήσουν νέους πόρους σημαντικής απορρόφησης κεφαλαίου όπως η δημόσια και ιδιωτική γη, η ΕΝΕΡΓΕΙΑ , το ΝΕΡΟ, πιθανός ορυκτός πλούτος με τον οποίο το νερό φαίνεται μελλοντικά να ισοφαρίζει το κόστος του.

Με τη γενικότερη λοιπόν υποτίμηση 1)της εργασίας και 2)με την εξάλειψη κάθε αντίστασης του κρατικού τομέα λόγω ΄΄συγχώνευσης΄΄ με τον ιδιωτικό, ξεπουλιέται αβίαστα και η ιδιωτική γη στην πρώτη περίπτωση και η δημόσια στη δεύτερη... Το ξεπούλημα τέτοιων πόρων είναι καπιταλιστικό επακόλουθο. Οι τοπικοί εκπρόσωποι της Σητείας, ενισχύουν ως διαμεσολαβητές την αξιοποίηση της γης σε συνδυασμό με την ενέργεια στη συγκεκριμένη φάση, με επιστημονικά συνέδρια για φωτοβολταικά αφού θα έχουν τις ανάλογες απολαβές. Παράλληλα επιβάλουν έμμεσα στους αγρότες να απαρνηθούν τη μέχρι τώρα δραστηριότητα στη γη τους: υποτιμούν τα κηπευτικά προϊόντα και το λάδι τους μη θέτοντας κανένα φραγμό σους διακινητές τους. (Οι διακινητές έχει αποδειχθεί πως όλα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν σαν άλλοθι για την αποτυχία τους εκτός των άλλων, τις τιμές του χρηματιστηρίου τροφίμων και άλλα πολλά που αναφέρθηκαν στο κείμενο ΄΄ελαιόλαδο Βακόνδιος 1..΄΄ ).Ώσπου, φτάσαμε να ΄΄φυτεύονται΄΄ ηλιοθερμικά και φωτοβολταικά πάρκα με υποβολή δανείων από πλευράς των απελπισμένων αγροτών. Οι ίδιοι οι διακινητές των προϊόντων, αποσύρονται τώρα διακριτικά στον πλούτο που διοχέτευαν όλα τα χρόνια παρασιτώντας στους αγρότες .

Κάποιες τυπικές διαφημίσεις που γίνονται στο εξωτερικό ενίοτε για κάποια προϊόντα, γίνονται για τις εκδρομές των αφεντικών της Σητείας (βλ. ΟΑΣ με τον παλιό δήμαρχο Νίκο Πετράκη), ενώ παράλληλα η Ένωση που είναι το μείζον πρόβλημα για το λάδι των αγροτών, παρακμάζει ολοσχερώς: το έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα πως είναι δικό τους μαγαζί και τα πασοκοθρεμένα αφεντικά της Σητείας ΄΄δεν αγγίζουν Ένωση΄΄. Όχι πως έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για μας, αφού όποιοι είναι στην εξουσία, φυτεύουν και τους ανάλογους πελάτες τους στα μέσα παραγωγής.

Επιμένουμε ΄΄μεθοδικά΄΄ πάνω στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής διότι στην όξυνση της κυριαρχίας της οικονομικής κρίσης, η μοναδική αυτονόητη διέξοδος που υφίσταται για την Ελλάδα μα κυρίως για Κρήτη και Πελοπόννησο, είναι η ισχύς της καλλιεργήσιμης γης(που δεν υποτιμάται ξαφνικά λόγω κρίσης από τα ΄΄κακά΄΄ μνημόνια, αλλά από πολύ πριν, και από τα εσωτερικά αφεντικά) .

Αναφέρεται στην ελευθεροτυπία: <<Οι περιφερόμενοι ανά την υφήλιο διεθνείς κερδοσκόποι εγκαταλείπουν τα χρηματιστήρια μετοχών και συναλλάγματος και στρέφουν τη δράση τους στα χρηματιστήρια τροφίμων (Σικάγο για σιτηρά, Λίβερπουλ για βαμβάκι), με αποτέλεσμα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο (ο μισός πληθυσμός της Γης) ν' απειλούνται άμεσα με λιμό (πείνα). Εξελίξεις που επιφέρουν ακόμη και γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Το πετρέλαιο ως αίτιο πολέμου υποχωρεί διεθνώς και στο προσκήνιο έρχονται πόλεμοι για το νερό και τα τρόφιμα. Πέρα από την έντονη κερδοσκοπία στα χρηματιστήρια τροφίμων, υπάρχουν δύο στοιχεία που προκαλούν (ή δικαιολογούν) την άνοδο των τιμών. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε στροφή προς τα βιοκαύσιμα. Αναφέρεται ότι για την παραγωγή 100 λίτρων βιοκαύσιμου που χρειάζεται για το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ Ι.Χ., απαιτείται το καλαμπόκι που καταναλώνει ένας άνθρωπος του Τρίτου Κόσμου σ' έναν χρόνο. Το άλλο στοιχείο είναι τα μεταλλαγμένα. Η κρίση στην αγορά τροφίμων φέρνει πιο κοντά την ελεύθερη χρήση των μεταλλαγμένων. Η Κίνα έχει πάρει ήδη τα πρωτεία στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων με ρύζι και καλαμπόκι και ακολουθούν η Ινδία και οι άλλες ασιατικές χώρες. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η κρίση θα είναι εντονότερη, καθώς κανένας δεν ασχολείται με το πρόβλημα. Το αδιέξοδο επιτείνεται από την έλλειψη αγροτικής πολιτικής>>.

Τα αγροτικά προϊόντα ανταπεξέρχονται και με το παραπάνω στην ΄΄παγκόσμια αγορά΄΄ αν θέλετε να μιλήσουμε για εγγυημένη επιβίωση στην καπιταλιστική κυριαρχία. Αν θέλουμε όμως, (εμείς θέλουμε), θέτουμε σε ευκαιριακά επίπεδα την αποσυναρμολόγηση πλέον των κομματικών ιδεοληψιών σε μεγάλο βαθμό,(ακόμα κι αν αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν σε πολλούς λόγω της ΄΄απρόσμενης΄΄ εθνικής προδοσίας των μέχρι τώρα αφεντικών):ευκαιριακά λοιπόν δίνεται η δυνατότητα να θέσουμε τους δικούς μας όρους σ’ αυτό που παράγουμε χειριζόμενοι οι ίδιοι τους μηχανισμούς και τα μέσα που οι προηγούμενοι σάπισαν..



ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΕΝΑ GOLDEN BOY ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

Συνεχίζοντας πάνω στην ΄΄πράσινη΄΄ ανάπτυξη, παρατηρούμε τα εξής: πέρα από την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος όπως την έχουμε παλιότερα αναλύσει, πέρα από τον τρόπο που επιβάλλεται διεκδικώντας τα εδάφη(όπως τον αναπτύξαμε στο κείμενο ΄΄πράσινοι φρουροί΄΄), δεν αρκούμαστε στο να προσάπτουμε παρόμοια περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από πλευράς ΄΄πράσινων΄΄ επιχειρηματιών, διότι αποτελούν σπασμωδικές παρανομίες, που στο μέλλον ίσως γίνουν επιμελώς συγκαλυμμένες.

Συγκεκριμένα: Εκείνο που μπορούμε ΄΄χειροπιαστά΄΄ να υποστηρίξουμε, είναι ότι εκείνοι που κάνουν τις λεγόμενες ΄΄business΄΄ με τις μονάδες ΄΄πράσινης ενέργειας΄΄ στη Σητεία, ωθώντας σε ενοικίαση τα χωράφια των αγροτών εκμεταλλευόμενοι τις άθλιες οικονομικές τους συνθήκες, είναι οι ίδιοι που βρίσκονται τώρα σε θέση εξουσίας αλλά ΚΑΙ σε ρόλο επενδυτή..

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ξαφνικός ερχομός εταιρειών πράσινης ενέργειας. Γνώριζαν τα ΄΄δώρα΄΄ που επιφυλάσσει η κρίση.. Τα ίδια επιζητούν και υλοποιούν τα τοπικά αφεντικά σε ρόλο επενδυτή όπως είπαμε: οι ΄΄Πετράκηδες΄΄(με ολόκληρη ΄΄οικογενειακή Ε.Ε.΄΄ από πίσω για τις φωτοβολταικές μέχρι τώρα εγκαταστάσεις) όπως έχουμε αναφέρει είναι φυτεμένοι ΠΑΝΤΟΥ: κίνηση ενεργών πολιτών Σητείας (κεπόλ), ΟΑΣ, περιφέρεια, στο συνδιασμό του τωρινού δημάρχου μέσω του κεπόλ. (Συμπέρασμα: έχουν τόσες δουλειές που δεν κάνουν τίποτα).

Κοινά σχέδια μ' εκείνα της δυναστείας Πετράκη, ετοιμάζεται να υλοποιήσει και ο γιος του δημάρχου Μπουτάρη, Μιχάλης Μπουτάρης. Γράφει στο DEAL news, το θαυμαστικό δικό μας…. : ΄΄ To κοινό project της Nur-Motor Oil(!) στη Νότια Κρήτη για ηλιοθερμικό πάρκο 38 MW. Με το «βλέμμα» στραμμένο και στη Σαχάρα βρίσκεται ο Μιχάλης Μπουτάρης για γιγαντιαίο έργο 2.000 MW: ο Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη μελετά την τεχνολογία των ηλιοθερμικών συστημάτων, εδώ και χρόνια, από τότε που αποφοίτησε από το Harvard και έψαχνε τρόπο να την εισάγει και στην Ελλάδα.Το έκανε πράξη μέσα από τη βρετανική Nur, στην οποία διατελεί γενικός διευθυντής και η οποία έκλεισε mega deal με την Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα projects κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στην Νότια Κρήτη.Το έργο, το οποίο θα έχει ισχύ 38 MW, θα εδρεύει στο Λασίθι, κοντά στην περιοχή, όπου βρίσκεται η μονάδα της ΔΕΗ, που καίει μαζούτ στον Αθερινόλακκο και προ ημερών εξασφάλισε ήδη άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι, μπορεί να γίνει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά έργα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.΄΄

Σημειώνουμε:

• Κατά τη διάρκεια συμβολαίων της αναφερόμενης έκτασης, υπήρχε αρχικά πρόβλημα για ένα τμήμα της .Ο δήμαρχος Πατεράκης, μιλάει τώρα για λάθος εκτίμηση… Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η σύμβαση ξεκινάει από φέτος και αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση στο Δήμο που αντιστοιχεί στο ποσό των 40.000 € ετησίως. Υπήρχε μία δυσκολία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να αρχίσει η ανέγερση των εγκαταστάσεων, η οποία αφορά μία λανθασμένη εκτίμηση του μελετητή του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Λεύκης σχετικά με το χαρακτηρισμό της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί η δραστηριότητα. Το ΔΣ σήμερα ζητάει την αποκατάσταση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της περιοχής».

Η τιμή του ενοικίου αρχικά είχε υπογραφεί στα 700.000 € περίπου και πρέπει να αφορά την τιμή μετά την έναρξη λειτουργείας του σταθμού.. Βέβαια η τιμή των 700.000 ίσχυσε επί δήμου λεύκης πριν τον καλλικράτη και πριν την ραγδαία υποτίμηση της δημόσιας γης.

Όσον αφορά την πρόληψη οποιασδήποτε αρνητικούρας για το εκκολαπτόμενο ηλιοθερμικό πάρκο του Μιχάλη Μπουτάρη και των εταιρειών, έχουν φροντίσει οι ΄΄πράσινες΄΄ βδέλλες του κι έχουν γράψει για την τοποθέτηση ενός από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα στη Μεσόγειο, ενώ πλάι πλάι τονίζουν ότι θα κατασκευαστεί δίπλα στο εργοστάσιο του αθερινόλακου ΄΄το οποίο καίει μαζούτ΄΄…

• Το ξεπούλημα της δημόσιας γης στην επαρχία Σητείας είναι πρωταρχικής σημασίας για τα τοπικά και μη, αφεντικά. Η παραχώρηση προς ενοικίαση γης σε εξευτελιστική τιμή λόγω κρίσης και όχι η αγορά, γίνεται θεσμός: τα τοπικά αφεντικά δε διαπραγματεύονται καν για την αγορά της γης (αφού έτσι κι αλλιώς θα μεταλλαχθεί σε χωματερή μελλοντικά). Δεν διαπραγματεύονται έστω για την παροχή φτηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος για την επαρχία Σητείας.(Αναφερόμαστε σ’ αυτά όχι επειδή εξαγοράζεται η συνείδησή μας στην περίπτωση αγοράς των εκτάσεων ή έκπτωσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος , αλλά για να κάνουμε σαφές μέχρι πού φτάνουν οι ΄΄αντιστάσεις΄΄ που δεν προβάλουν τα Σητειακά τσιράκια στις εταιρείες).

• Πολλοί τοποθετούνται υπέρ αυτής της τοποθέτησης μονάδων παραγωγής ενέργειας. Τα επιχειρήματα ξεπροβάλλουν με ενθουσιασμό αμερικάνικου χαμόγελου… ΄΄Θα υπάρχουν θέσεις εργασίας..΄΄ Ναι. Μόνο για το στήσιμο των μονάδων όμως. Άντε και για κανένα καθάρισμα. Για τη φύλαξη είναι περιττά τα ανθρώπινα όντα. Έχουν τοποθετήσει ήδη κάμερες. Για τα υπόλοιπα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.( Άρα όποιος ασκούσε ως κύριο επάγγελμα τη γεωργία, καιρός να πετάξει τα τσουβάλια να πάει για ηλεκτρολόγος μηχανικός ή περιβαλλοντολόγος.)

• Αυτή η υπέρογκη συσσώρευση μονάδων ενέργειας, έχει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο να ΄΄αναδείξει΄΄ : Όσες περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας, τόσοι περισσότεροι πυλώνες ρεύματος, οι οποίοι είναι βλαβεροί για την υγεία (καρκίνος κ.λ.π.). Η τοποθέτηση πυλώνων μέχρι στιγμής στη Σητεία δεν είναι καθόλου ακίνδυνη αφού θα έπρεπε να βρίσκονται όχι κοντύτερα των 300 μέτρων από τα σπίτια. Ήδη υπάρχουν αρκετοί π.χ. δίπλα από το λύκειο της πόλης. Παρακολουθώντας μέχρι τώρα την διάσπαρτη-ανισσόροπη τοποθέτηση φωτοβολταικών πάρκων σε ελαιώνες μέχρι και θάλασσα υπολογίζουμε ανάλογα και για τους πυλώνες. Φανερώνεται η ελληνική ασυνέπεια ΚΑΙ συγκριτικά με τους ομοϊδεάτες τους (Δανία-Γερμανία), σε επίπεδα τοποθέτησης.

• Όση περισσότερη ενέργεια, τόσα περισσότερα σκουπίδια τα οποία οι ΧΥΤΑ δε μπορούν να συγκρατήσουν… Με σοβαρό επίσης ενδεχόμενο μεταφοράς του ΧΥΤΑ του Μακρύ γιαλού στη Σητεία, ρισκάρουν τη μόλυνση του υδροφορέα μιας και πρέπει να υφιστάμεθα την καθυστέρηση της ένταξης της ανακύκλωσης στον ελλαδικό χώρο. Την αναμονή επιβάλει ο καπιταλισμός έως ότου απορροφηθεί μια ΄΄σωστή΄΄ ποσότητα κεφαλαίου από τις εταιρείες των μονάδων εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι εταιρείες που διατάζουν τα αφεντικά ΄΄μας΄΄ και θα ορίσουν αυτές τη σήμανση του κινδύνου για ακραία μόλυνση (βλ. Κίνα) ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο καθυστερημένα καθεστώς η ανακύκλωση..

Είναι στο πρακτικό μέρος του καπιταλισμού η κλιμακωτή προσφορά φανερώνοντας ΄΄λίγα λίγα΄΄ τα δωράκια του ώστε να έχει περιθώρια έμπνευσης, ομοιογενή διαχρονικότητα, ευελιξία λόγω παρακαταθήκης...

Η σαθρότητα των διανοούμενων οικολόγων της Σητείας, η μεσόκοπη άρνησή τους στις εξουσιαστικές επιβολές, οι επιφυλακτικές τους τοποθετήσεις, οι οκνηρές αναλύσεις προς πώληση πνεύματος, δε μας οργίζουν απλά.

• Επειδή η Σητεία προφανώς είναι μέγιστο ΄΄φυτώριο΄΄ ανεμογεννητριών μεταφέρουμε μια γενικότερη τοποθέτηση του Μιχ. Γρίβα «η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στις κατά τόπους περιοχές χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής».

Η διάταξη των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν τηρείται: ΄΄Πρώτη και κύρια επίπτωση στο περιβάλλον είναι η δημιουργία άνυδρων χειμώνων. Η λειτουργία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε συνθήκες υψηλών μποφόρ δεν επιτρέπει τη δημιουργία χιονιού στις βουνοκορφές. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και να επηρεάζονται οι καλλιέργειες.΄΄

• Σε όλη την Κρήτη φαίνεται να κυριαρχεί η ΄΄πράσινη΄΄ χωροταξική κατάκλιση με μελλοντικές ερημοποιήσεις της γης, με διαταραχή της βιοποικιλότητας, με βίαιη μετατροπή του χορταριού σε διαβρωμένα χώματα. Το ότι στους υπόλοιπους νομούς δεν τίθενται όμως τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια εγκαθίδρυσης μονάδων, δεν οφείλεται σε κάποιο οικολογικό βίτσιο των αρχών τους, ούτε σε κάποια μαζική αντίδραση κατοίκων εκείνων των νομών μέχρι τώρα.

Οι πολιτικές για τα αφεντικά του νησιού είναι κοινές από τα πάνω και απλώς αυτά αναλαμβάνουν τη φιλοξενία των φωτοβολταικών και λοιπών πάρκων. Το ίδιο λοιπόν αβίαστα εξέλαβαν οι κάτοικοι της Σητείας τις λεγάμενες εγκαθιδρύσεις, αλλά παράλληλα και οι ίδιοι, δεν είναι φανατισμένοι από κάποιο οξύτερο αντιοικολογικό ΄΄βίτσιο΄΄ αναλογικά με τους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Επομένως συζητάμε για τις πολιτικές κατανομής των μονάδων κι όχι για μονόπλευρη ιδεολογική χειραγώγηση εξηγώντας παρακάτω. Για την κάθε πολιτική των αφεντάδων λοιπόν, γίνεται και η ανάλογη προπαγάνδα ενιαία και μαζικά για τους πολίτες τους. Δεν ήταν εξ’ αρχής λοιπόν στο DNA κανενός η ΄΄πράσινη΄΄ μούχλα. Μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε στολισμένη με εξευρωπαϊσμούς αποσιωπώντας την απουσία κρατικής ασυλίας στους αγρότες που θα έχουν νέα αφεντικά και τράπεζες στα χωράφια τους.

Ηχηρό παρόμοιο τερτίπι προπαγανδιστικό από τις Σητειακές αρχές ώστε όλα να προβάλλονται αγνά, είναι εκείνο της μεταφοράς του ΧΥΤΑ του Μακρύ γιαλού στη Σητεία, που παρότι είναι ακραίο πολλοί πείθονται πως με τη μεταφορά αυτή θα επιτευχθεί μια ΠΙΘΑΝΗ προσάρτηση του δήμου Μακρύ γιαλού στη Σητεία: (αυτές είναι οι υποσχέσεις της τοπικής εξουσίας).



Υπενθυμίζουμε ξανά ότι ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή οι επιχειρήσεις, έχουν ορίσει τη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Ανέκαθεν οι επιχειρήσεις ήταν το δεκανίκι της ελληνικής εξουσίας.. Η συνεργασία αυτή, νομιμοποιήθηκε ουσιαστικά στο επίσημο ξεκίνημα της κρίσης όπου τα χρέη των τραπεζών κρατικοποιήθηκαν εισβάλλοντας σε μισθούς, συντάξεις και προϋπολογισμούς, έπειτα από την όχι δουλοπρεπή αλλά συνεργατική προθυμία του προέδρου του Πασόκ να σώσει τις τράπεζες αντί να επικαλεστεί εθνική ασυλία.

Στην περίπτωση της πράσινης ανάπτυξης στη Σητεία λοιπόν, τονίζουμε ότι: η επαρχία Σητείας έρχεται πρώτη σε αιτήσεις για εγκαταστάσεις εναλλακτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, που αυτό για μας σημαίνει ότι σε όλη την Κρήτη γίνονται πολυάριθμες αιτήσεις, όμως στην επαρχία Σητείας εγκρίνονται οι περισσότερες. Οι εγκρίσεις είναι αρμοδιότητα του υπουργείου κι έτσι γι’ αυτή την ανωμαλία στην κατανομή των μονάδων σε βάρος της επαρχία Σητείας, εμείς πιστεύουμε σε μία ακόμα επιρροή των εταιρειών στον κρατικό τομέα. Οι εταιρείες, σε συνδυασμό με τους σπόνσορες και τα αφεντικά του νησιού τα οποία οφείλουν να διαφυλάξουν τον τουρισμό τους.

Συμπερασματικά, για το θέμα της υπερφόρτωσης ενέργειας στη συγκεκριμένη επαρχία διαφαίνεται η απροθυμία να ρισκάρουν τα αφεντικά τον τουρισμό των ανεπτυγμένων τους νομών, γεμίζοντάς τους με πάρκα παραγωγής ενέργειας. Η Σητεία όντας σε απόμερο σημείο και χωρίς υποδομές για πληθώρα τουρισμού, γίνεται κέντρο εκτόπισης κακαισθησίας.

Προσθέτουμε με τη δεδομένη υπερφόρτωση, την καθόλου τυχαία διαλλακτικότατη τιμή των αφεντικών του νομού Λασιθίου για τη γη τους στα παζάρια παραχώρησης των εκτάσεων σε εταιρείες, όπως στην περίπτωση του ηλιοθερμικού του Μιχάλη Μπουτάρη..

Με την ήδη υπάρχουσα μονάδα ΔΕΗ στον Αθερυνόλακκο νοτιοανατολικά της Σητείας, τα αφεντικά των νομών σχεδιάζουν να γίνει βασικός τροφοδότης η επαρχία για όλη την Κρήτη, με συνολική ισχύ προς το παρόν 440ΜW χωρίς τα φωτοβολταικά.

Η κατάργηση του εργοστασίου δε βλέπουμε να συζητιέται παρ’ όλη την ΄΄πράσινη΄΄ ανάπτυξη, η οποία υποτίθεται ήρθε να αντικαταστήσει τις μη ήπιες μονάδες..

Εικοσιπενταετούς ΄΄αντοχής΄΄ σιδερικά, θα πάρουν τη θέση 100 χρονών ελαιόδεντρων.. Εκτάσεις από σαπισμένα σίδερα στη σκουριά, προβλέπουμε για το μέλλον μέσα σε νεκροταφεία ελαιώνων..

antiMATer

3 σχόλια:

  1. να προσθέσω μια λεπτομέρεισ: ο δήμαρχος πατεράκης προσπαθεί ανοιχτά να παρέμβει υπέρ του αποχαρακτηρισμού γης στη λεύκη στην περιοχή που θέλει ο βαρδινογιάννης και ο μπουτάρης να κάνουν το "έργο". ανοιχτά πλέον οι δήμαρχοι υπέρ των επιχειρηματιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το Βατοπέδι της Κρήτης τη Μονή Τοπλού τι γίνετε? Αυτά με τα δικαστήρια τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή